Обережно, кліщі! | Покровська РДА

Розклад богослужінь складати з урахуванням комендантської години. Крім того, вірян просять врахувати додатковий час, необхідний на дорогу”

Про дотримання заходів пожежної безпеки під час перебування у лісових масивах, лісосмугах, заплавах річок, на торфовищах, сільськогосподарських угіддях, присадибних ділянках та недопущення спалювання стерні, сміття та залишків рослинності

У пожежонебезпечний період року вогнеборці щодня ліквідовують пожежі у природних екосистемах. У більшості випадків причиною загорянь стає елементарна людська недбалість. Зупинити вогонь, що набрав сили, буває  дуже непросто.

Випалювання стерні суттєво впливає на рівень забруднення повітря, створює загрозу для людей та призводить до некерованих пожеж. В результаті чого, такі пожежі можуть привести до займання будинків, машин, лінії електропередач, газопроводів з фатальними наслідками.

Якщо ви, перебуваючи на відпочинку в лісовому масиві, помітили загоряння, дійте згідно з рекомендаціями.

  • Не панікуйте та не тікайте від полум’я, що швидко наближається у протилежний від вогню бік, а долайте крайку вогню проти вітру, закривши голову й обличчя одягом.
  • З небезпечної зони, до якої наближається полум’я, виходьте швидко, перпендикулярно напрямку розповсюдження вогню.
  • Вийшовши з осередку пожежі, повідомте місцеві органи влади та аварійно-рятувальну службу за телефоном „101” про місце, розміри та характер пожежі.
  • Якщо втекти немає можливості, вийдіть на відкриту місцевість або увійдіть у водойму; дихайте через змочену тканину якомога ближче наблизившись до землі, повідомте про своє місцезнаходження рятувальні служби.

Гасити полум’я невеликих низових пожеж можна, збиваючи його гілками листяних порід, водою, землею, затоптуючи ногами. Будьте обережні поблизу великих дерев – вони можуть падати.

Під час гасіння пожежі не відходьте далеко від доріг, просік, не випускайте з поля зору інших учасників гасіння пожежі, підтримуючи з ними зв’язок за допомогою голосу.

Особливо будьте обережними в місцях горіння торфовищ, враховуючи, що там можуть утворюватися глибокі пустоти. Пересувайтеся, за можливості, перевіряючи палицею глибину вигорілого шару торфу.

Проводячи дозвілля у лісовій та парковій зоні, не забувайте дотримуватися вимог пожежної безпеки.

При розведенні багаття необхідно розчистити місце, а після відпочинку- обов’язково загасити його та засипати землею (чи залити водою).

забороняється розводити багаття ближче ніж за 50 метрів до хвойного та за 25 метрів до листяного лісу. Розведене вогнище не можна залишати без нагляду. Місце відпочинку після себе потрібно прибрати, адже залишені на сонячній галявині пляшки чи уламки скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи.

У спекотну погоду в лісі категорично забороняється розводити багаття та засмічувати територію, це стосується і недопалків, які також можуть спровокувати пожежу.

Правила поведінки в природі

БЕРЕЖІМО ПЕРВОЦВІТИ – БЕЗЦІННИЙ ДАР ПРИРОДИ!

Першоцвіти належать до рідкісних і зникаючих видів рослин, більшість із яких – підсніжники, проліски, крокуси, білоцвіт, сон-трава тощо – занесені до Червоної книги України. Збирання та викопування цибулин цих рослин заборонено та дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння.

Не можна рвати підсніжники, проліски, крокуси, сонтраву, тощо. Не можна продавати первоцвіти.

За це загрожує штраф від 1700 грн до 3655 грн. Заборона на продаж також стосується і тих первоцвітів, які були зірвані не в лісі, а вирощені в штучних умовах

Що робити, якщо виявлено підозрілий предмет?

Будь-який підозрілий предмет, що знаходиться в незвичному для нього місці, на території підприємства, установи, організації, або на тротуарах і шляхах загального користування, може виявитися вибуховим пристроєм. Зовнішній вигляд знахідки може приховувати її справжнє призначення. Для камуфляжу вибухових пристроїв використовують звичайні побутові предмети: сумки, пакети, коробки, іграшки тощо.

Дії на території суб’єкта господарювання:

  • негайно припинити роботи в цеху, будівлі, на території та місці виявлення;
  • проінформувати про знахідку адміністрацію суб’єкта господарювання та охорону, а також інших осіб, які знаходяться поруч, у разі можливості забезпечити їх евакуацію з небезпечної території;
  • зафіксувати час виявлення підозрілого предмета;
  • не підходити, не торкатися та не пересувати підозрілий предмет;
  • знаходячись поблизу нього, утриматися від куріння, користування засобами радіозв’язку (зокрема, мобільним телефоном);
  • за можливості позначити або огородити місце знахідки (для огорожі можна використати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки яскравої матерії тощо);
  • забезпечити охорону виявленого підозрілого предмета та вести спостереження за ним на безпечній відстані;
  • повідомити територіальні органи ДСНС і Національної поліції за телефоном «101» та «102», надавши необхідну інформацію (місце розташування підозрілого предмету, дату й час його виявлення);
  • обов’язково дочекатися прибуття представників правоохоронних органів, знаходячись на безпечній відстані від місця знахідки.

Дії в адміністративних і виробничих будівлях:

  • опитати працівників, якщо власник не встановлений ‒ потрібно негайно повідомити про знахідку до найближчого відділення поліції;
  • проінформувати про знахідку інших осіб, які знаходяться поруч, у разі можливості забезпечити їх евакуацію на безпечну відстань;
  • зафіксуйте час виявлення підозрілого предмета;
  • не підходити, не торкатися та не пересувати підозрілий предмет;
  • знаходячись поблизу нього, необхідно утриматися від куріння, користування засобами радіозв’язку (зокрема, мобільним телефоном);
  • за можливості позначити або огородити місце знахідки (для огорожі можна використати різні підручні матеріали: дошки, жердини, гілки, мотузки, шматки яскравої матерії тощо); –
  • обов’язково дочекатися прибуття слідчо-оперативної групи (пам’ятайте, що ви є дуже важливим свідком).

Увага! Правила пожежної безпеки під час новорічних та різдвяних свят

АКТУАЛЬНЕ

АКТУАЛЬНЕ

ПАМ’ЯТКИ

Пам’ятки, буклети, рекомендації